PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische reisinformatie

Praktische reisinformatie voor de landen Peru, Bolivia, Chili en Argentinie.

Reispapieren
Scan de belangrijkste documenten, zoals je paspoort en reispapieren, in. Zorg er ook voor dat je er online bij kunt. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je in dat geval altijd in je mailbox nog de kopieën staan.

Grensdocumenten
Je hebt een Nederlands paspoort nodig voor je Zuid-Amerika reis. Dat geldt ook voor kinderen en baby’s. Het paspoort dient tot en met 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig te zijn. Je krijgt een stempel in je paspoort bij aankomst.

In Argentinië en Chili ontvang je bij aankomst tevens een toeristenkaart voor 90 dagen verblijf. Die toeristenkaart lever je weer in bij vertrek (over land of per vliegtuig), dus bewaar hem goed in je paspoort bijvoorbeeld. Je hebt geen visum nodig als Nederlander.

Reis je naar Peru en Bolivia en verblijf je niet langer dan drie maanden in die landen? Dan heb je geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort. Bij binnenkomst krijg je een toeristenstempel voor een verblijf van dertig dagen. Blijf je langer? Dan kun je dat bij aankomst aangeven en krijg je een stempel voor een verblijf van maximaal negentig dagen.

In Brazilië heb je als Nederlander geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een geldig paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Bij binnenkomst in het land krijg je een toeristenstempel voor verblijf van maximaal 30 dagen. Blijf je langer? Dan kun je dat bij binnenkomst aangeven en ontvang je een stempel tot maximaal 90 dagen. Wanneer je vakanties in andere landen in Latijns Amerika hebt gehad en daarna doorreist naar Brazilië, moet je bovendien een vaccinatiebewijs tegen gele koorts bij je dragen.

Alle bovenstaande informatie kan door de ambassade of het consulaat eenzijdig gewijzigd worden. Voor de laatste actuele informatie kun je het beste met hen contact opnemen.

Heb je geen Nederlands paspoort? Informeer dan bij de ambassade of het consulaat van dat land wat de regelingen zijn tussen dat land en je vakantie bestemming in Zuid-Amerika.

Reisbescheiden
Een week voor vertrek ontvang je per mail een informatiepakket met de vouchers die voor je reis nodig zijn.

Gezondheid
Voor een vakantie in Argentinië en Chili worden inentingen tegen DTP, Hepatitis A en Gele Koorts aanbevolen. In de noordelijke en noordoostelijke bosgebieden, inclusief het gebied rond de Iguacu watervallen wordt vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen.

Voor Peru en Bolivia worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis en gele koorts aanbevolen. Ook goed om te weten is dat verschillende steden in Peru en Bolivia, zoals Cusco en La Paz, boven de 2.500 meter liggen. Je hebt kans op het krijgen van hoogteziekte doordat je lichaam moeite kan hebben zich aan de ijle lucht aan te passen. Wij houden bij de samenstelling van onze reizen altijd rekening met een geleidelijke overgang aan hoogte. Door deze langzame opbouw geef je je lichaam meer tijd m te wennen. De lokale bevolking geeft als tips tegen hoogteziekte om veel water te drinken en licht te eten.

In Brazilië is gele koorts vaccinatie verplicht, maar alleen wanneer je voor aankomst in Brazilië, in Afrika of een ander Zuid-Amerikaans land bent geweest. Anders is alleen een vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen. Verder zijn DTP en Hepatitis A aanbevolen. Bescherming tegen Malaria is nodig wanneer je de Pantanal of de Amazone bezoekt.

Ook raden wij aan om kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen in de avond en gebruik te maken van een antimuggen middel. Dit geldt met name voor het tropische noordoosten (Iguazu) en het waterrijke merengebied in de zomer (dec-mar). Let daarnaast ook altijd op de kwaliteit van het drinkwater.

Informeer indien mogelijk ruim van te voren over vaccinaties. Belangrijk is dat de instelling waartoe je je wendt (GGD of huisarts bijvoorbeeld), aangesloten is bij het Landelijke Coordinatiecentrum Reizigersadvisering. De bij deze organisatie aangesloten instellingen zijn up-to-date op het gebied van vaccinaties en ziektepreventies voor de tropen. Neem je vaccinatieboekje mee op reis. Het Zika-virus is in sommige delen van Zuid-Amerika actief. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM afgeraden in de gebieden te reizen waar het Zika-virus actief is. Kijk op de website van het RIVM voor meer advies over het Zika-virus. Daarnaast raden we iedere reiziger aan zich goed in te smeren met muggenwerend middel. Je kunt contact opnemen met de dichtstbijzijnde GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, polikliniek voor infectieziekten of Tropische geneeskunde of een in reizigersadvisering gespecialiseerde huisarts voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat. Aangezien de adviezen regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn, kan hieraan geen aansprakelijkheid worden verleend. Tot slot raden we een petje/hoed en zonnebrandcrème aan voor een goede bescherming tegen de zon.

Geldzaken
Vergeet niet om je pinpas op werelddekking te zetten! Om veiligheidsredenen zijn bij de meeste Nederlandse banken de bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je bank.

Pinnen in Argentinië en Chili kan vrijwel overal, in elk geval op luchthavens en in alle steden. De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse Peso, in Chili de Chileense Peso.
Credit Card: Zowel Visa, Mastercard, als American Express kaarten worden in Argentinië en Chili geaccepteerd als betaalmiddel.

In Bolivia betaal je met de Boliviaanse Boliviano. De lokale valuta in Peru is de Peruaanse Nueva Sol (afkorting: PEN). Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupure. Je kunt op veel plaatsen met je creditcard betalen (vooral Visa, maar ook Mastercard, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 – 10 % aan commissie. Het is voordeliger om te pinnen. Dit kan met je creditcard, maar Banco Latino, Banco de Crédito en Banco Wiese hebben geldautomaten die een pinpas accepteren.

De Braziliaanse Reaal is de lokale valuta van Brazilië. Veel betalingen kun je ook in US dollars doen. Het is dus handig deze mee te nemen. Je kunt op veel plaatsen met je credit card betalen (vooral Visa, Master en Amex), maar het is goedkoper om geld te pinnen.

Fooi

Het is gebruikelijk om in restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en andere dienstverleners Argentinië 10% fooi te geven als je tevreden bent over de service. In Peru, Bolivia, Chili en Brazilië verwacht met geen fooi in restaurants en cafe’s, maar naar boven afronden is altijd leuk. Met taxichauffeurs spreek je van te voren een prijs af. Ze verwachten ook geen fooi. Na het maken van een trekking geeft je aan de gids, dragers en kok wel fooi.

Vlucht en vliegtijden
We raden je aan om enkele dagen vóór de terugreis de vliegtijden van je internationale vlucht te controleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen op www.checkmytrip.com. Met je reserveringsnummer en achternaam kom je in je vluchtreservering en deze tijden zijn altijd up-to-date.

Vertraging

Neem zo snel mogelijk contact op met de lokale agent indien je vlucht vertraging heeft. Het telefoonnummer vind je in de boekingsbrief. Onze agent zal je vertraging doorgeven aan de transfer en het hotel waar je de eerste nacht(en) verblijft.

Op de luchthaven
Zorg dat je op tijd naar de luchthaven gaat; vooral in de zomervakantie kan het erg druk zijn en de wachtrijen hierdoor langer. Inchecken doe je het snelste van tevoren via internet. We raden je dan ook aan om zelf van tevoren je stoelen te reserveren op de website van je luchtvaartmaatschappij. Je kunt inloggen met je naam en je reserveringsnummer.

Bagage
Je kunt je bagage zowel in een koffer als backpack meenemen. Ons advies is om een kleine rugzak mee te nemen als je er op uit gaat in de parken.

Veiligheid
Neem geen kostbare spullen mee op reis als dat niet echt nodig is. Informeer bij je hotel of er plekken zijn waar je beter niet kunt komen. Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten als paspoort, vliegtickets, verzekeringspapieren en pinpas en om een kopie hiervan op te bergen in je koffer.

Tips:
▪  Pin bij daglicht
▪  Houd gouden armbanden, halskettingen, e.d. thuis
▪  Laat geld, rugzak, telefoon of camera niet rondslingeren
▪  Stop je geld onzichtbaar onder je kleding en laat zoveel mogelijk spullen achter in het hotel

Verzekeren:
Een goede reisverzekering is voor je rondreis verplicht. Je bent dan tijdens je reis verzekerd van directe hulpverlening van de alarmcentrale indien nodig. De reisverzekering verzekert onder andere je bagage bij verlies of diefstal, onverhoopte medische kosten en onvoorziene uitgaven.
Een annuleringsverzekering sluit je af om te voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan als je door bepaalde omstandigheden je reis niet kunt beginnen of voortzetten. De kans is aanwezig dat er voor aanvang van de reis iets gebeurt waardoor je de reis niet meer kunt maken. Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat je bij geldige redenen de gehele reissom kunt terugvragen. Een annuleringsverzekering is echter niet alleen vooraf van toepassing, maar ook tijdens de reis. Mocht er tijdens je reis onverhoopt iets gebeuren waardoor je de reis moet afbreken, dan kan je de niet genoten reisdagen van je verzekeringsmaatschappij terug krijgen.

Overige handige tips:
Taal: In Argentinië, Chili en Bolivia wordt Spaans gesproken, in Brazilië is de voertaal Portugees. In de toeristische plaatsen kun je goed met Engels terecht, in het binnenland is dat beperkt. Spreek je de taal niet dan komt een zakwoordenboek goed van pas.

Tijdsverschil: In Argentinië is het in de zomer 5 uur vroeger en in de winter 4 uur. Het is in Chili 1 uur vroeger dan in Argentinië. In Peru is het respectievelijk 6 uur vroeger en in Bolivia 5 uur. Tot slot is het in Brazilië 3 uur vroeger.

Thuisfront
Zorg dat het thuisfront weet waar je bent.  Bij de reisbescheiden ontvang je vouchers met daarop een overzicht van alle door ons geboekte onderdelen. We raden je aan om een kopie van het reisoverzicht thuis achter te laten zodat het altijd duidelijk is waar je verblijft. Laat het telefoonnummer van onze lokale partner achter voor het thuisfront. In geval van nood ben je over het algemeen het snelst bereikbaar via hen.

Medicatie
Neem de bijsluiter mee op reis indien je medicijnen gebruikt. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat het noodzakelijke medicijnen betreft. Zorg altijd dat je voldoende voorraad bij je hebt, voor het geval je verblijf onverwachts langer duurt. Het is aan te raden om ook een (Engelstalige) brief van je arts of apotheek over je medicijngebruik mee te nemen.

Eten en drinken
Kraanwater is niet drinkbaar, maar praktisch overal zijn flessen water te koop. Pas daarnaast op met het eten van ongewassen en rauwe producten.